Hoofd en deelvragen

 

Deelvragen
-         Wat zijn de problemen in school?
Groep 8:
Er ontbreekt een groepsgevoel. De meisjes willen iets anders dan de jongens, dit botst. Er is geen ruimte voor overige activiteiten in de klas, meester Piet heeft z’n handen vol.

Groep 7:
Dit is de moeilijkste groep. Er zijn veel allochtone leerlingen. Vooral deze leerlingen hebben een taalachterstand. Net als groep 8 is hier absoluut geen groepsgevoel en de leerlingen hebben geen zin in Sinterklaas en kerst

 Groep 5 & 6:
 Hier valt voorlopig niet veel op aan te merken want dit is een relatief rustige klas. Er kan misschien wel eens wat betekend worden voor andere groepen.

Groep 4:
Er is in deze klas niet zo heel veel aan te merken op de leerlingen, maar de lerares is vrij conservatief en dat is soms nogal vervelend voor haar collega’s en leerlingen.

Groep 3A:
Ook hier zitten veel allochtone leerlingen in de klas, met als gevolg dat het grootste gedeelte een taalachterstand heeft.

Groep 3B:
Veel leerlingen hebben moeite met de lesstof, vooral met taal en schrijven.

Groep 1 & 2:
De ouders van deze leerlingen vroegen zich af waarom er niks wordt gedaan aan vieringen als het suikerfeest.

 

-         Wat doe je per feest in de klas en wat met de hele school?
Je kunt de conclusie trekken dat Sinterklaas de enige viering is waarvan het deels gemeenschappelijk gevierd wordt. De intocht van Sinterklaas op het schoolplein en in de aula is gezamelijk. De rest wordt vooral klassikaal gevierd, soms omdat het moet en soms omdat het het handigst is. Het ligt eraan hoe groot de aula is. Het zou ook een leuk idee zijn om gezamenlijk het kerstdiner en paasontbijt in de aula te houden. De school zou dan wel gesplitst moeten worden in de onder-, midden- en bovenbouw. Het kerstdiner kan je dan indelen door de onderbouw als eerste te laten dineren, vervolgens de middenbouw, en als laatste de bovenbouw.

 

-Wat voegen de feesten toe aan het pedagogische klimaat? Hoe kun je het pedagogisch klimaat verbeteren?

Suikerfeest en Divali:
Door dit feest te vieren leren de autochtone leerlingen wat over de cultuur van de allochtone leerlingen.

Sinterklaas:
Door dit feest te vieren op school leren allochtone kinderen iets over het Nederlandse traditionele feest wat in het hele land wordt gevierd.

Kerst:
Kerst wordt over de hele wereld gevierd, dat geeft al een gevoel van eenheid. Ook wordt het heel gezellig/mooi gemaakt, dit draagt bij aan gevoel van veiligheid, en het schept een band tussen de leerlingen en leerkrachten.

Pasen:
Ook dit is een Christelijk feest die internationaal wordt gevierd. Door middel van eieren zoeken/verven en een paasontbijt creëer je een gezellige sfeer die onder andere bijdraagt aan het groepsgevoel en het veiligheidsgevoel. 

-         Hoe wordt de sfeer tussen de leraren verbeterd/ maak je ze een hechter team?
Door uitstapjes en etentjes te organiseren leren de leerkrachten elkaar op een persoonlijkere manier kennen, en dan zal de samenwerking op school ook soepeler verlopen.

Hoofdvraag:

Hoe kunnen we de problemen op school oplossen dmv vieringen?
Door feesten en vieringen kan je niet alle problemen op de school oplossen. Sommige problemen spelen al een lange tijd en kunnen niet zomaar opgelost worden. Er zijn echter wel punten die verbeterd kunnen worden door middel van feesten en vieringen:

Groepsgevoel:
Door feesten als kerst en Pasen te vieren waarbij je bijvoorbeeld samen gaat dineren en ontbijten leer je wat over elkaar en er onstaat een gezellige sfeer. De leerlingen zijn dat niet alleen bezig met de lesstof, maar juist meer met elkaar: ze kunnen elkaar beter leren kennen.

Pedagogisch klimaat:
Het pedagogisch klimaat hangt samen met verschillende factoren. Er moet een pestbeleid zijn, de leerkrachten moeten dit kunnen overzien en in kunnen springen als er iets gebeurd. Het groepsgevoel valt ook onder het pedagogisch klimaat. Als leerlingen zich op hun gemak voelen en zeker van zichzelf zijn, staan ze ook open voor vriendschappen en andere sociale contacten. Feesten en vieringen dragen sterk bij aan een gezellige sfeer, maar ook veiligheid. Hierdoor kunnen leerlingen zich optimaal ontplooien.

Taalachterstand:
Door niet alleen aandacht te geven aan taal tijdens de reguliere lessen, maar ook tijdens de feesten en vieringen, kan je de problemen beter verhelpen. Oefening baart kunst, dus hoe vaker iets wordt geoefend, hoe beter het zal gaan. Leerlingen die moeite hebben met de stof kunnen ook geholpen worden door mede leerlingen die al klaar zijn en dan ontstaat er ook extra tijd voor andere dingen in de les.

Hechtere band tussen de leerkrachten:
Door uitstapjes te regelen en door leerkrachten samen te laten werken tijdens feesten en vieringen, bijvoorbeeld doordat de leerkrachten Sinterklaas en zwarte piet spelen, leren de leerkrachten elkaar beter begrijpen en zo ontstaat er een hechtere band en een betere samenwerking.

Cultuur verschillen:
Door niet alleen aandacht te besteden aan feesten als Sinterklaas en Kerst, maar ook aan Suikerfeest en Divali, leren de autochtone en allochtone leerlingen elkaars cultuur beter begrijpen. De leerlingen leren om rekening te houden met elkaars cultuurverschillen.

Aanbevelingen voor de opdrachtgever:
We hebben voor de opdrachtgever feesten en vieringen en ideeën uitgewerkt over hoe hij de verschillende problemen kan oplossen. Deze oplossingen zijn te vinden in het verslag en worden tijden de presentatie toegelicht.