Kerst

09-11-2009 17:44

Kerst

Wat houdt het in?

Kerstmis is van oorsprong een belangrijk christelijk feest. De geboorte van Jezus Christus wordt met dit feest gevierd. Daarnaast is het onder de niet-gelovigen in de loop van de jaren ook een populair feest geworden. Vooral in de Westerse wereld wordt het groots gevierd (denk aan: Amerika, Europa). Niet iedereen hecht evenveel waarde aan de Kerst, maar voor de meeste mensen is het toch wel een feestelijke gelegenheid. Het wordt op bijna elke basisschool gevierd. Kerst zelf vind op 25 en 26 december plaats in de kerstvakantie, als alle leerlingen vrij zijn. De lessen voor kerst blijven gewoon lessen, maar in de school heerst toch een vrolijk ‘kerst’ gevoel. Het wordt echter wel één avond gevierd d.m.v. een kerstdiner in het schoolgebouw. Alle leerlingen zijn meer dan welkom.

Wat voegt het toe aan het pedagogische klimaat?

 Met bijna elk feest wordt het pedagogisch klimaat verbeterd. Dit komt door het samenzijn. Met kerst wordt de sfeer in de klas daarom gezelliger. Dit komt ook door de mooie knutselwerkjes en kerstboom. Behalve het knutselen maken de leerlingen ook opdrachten over Kerst, om meer over Kerst te leren en om in de kerststemming te komen. Als een leerling niet verder komt met een knutsel, kan een andere leerling helpen. Dit geldt hetzelfde voor de opdrachten. Zo leren leerlingen ook om samen iets te doen. De leerkracht kan natuurlijk ook altijd bijspringen als er hulp nodig is bij zoiets. Het is vooral aan de leerkracht om de sfeer van Kerst op een leuke manier in de klas te brengen, dan komt de goede stemming vanzelf.

Aanpak
Groep 5/6: De lessen gaan gewoon door met kerst, maar toch moet je die kerst sfeer er wel in proberen te brengen. Hoe doe je dat? Door je lessen met kerst te relateren. Bij de rekenles kun je bijvoorbeeld deze opdracht geven:

Wat kosten al jouw Kerstboodschappen? Kerst staat weer voor de deur en je hebt nog niets in huis! Je wilt het natuurlijk wel zo gezellig mogelijk maken, met je familie lekker eten bij kaarslicht en kerstversieringen enz. Maak voor jezelf een boodschappenlijstje met artikelen die nodig zijn voor jouw gezellige kerstfeest. Er moeten minstens 15 producten/spullen op staan, maar het mogen er ook meer zijn.

Hierbij kunnen leerlingen uit een stapel folders en tijdschriften inspiratie opdoen. Ze mogen ook zelf iets verzinnen (ook zelf prijs schatten). De bladen bieden hulp en tegelijkertijd is er ook ruimte voor hun eigen fantasie. Ze moeten alle productprijzen bij elkaar optellen (zonder rekenmachine). Voor kinderen van 9 t/m 11 kan het best lastig zijn om zoveel getallen bij elkaar op te tellen. Daarom is dit een mooie uitdaging.

 

 

Groep 7 en 8: Groep 7 en 8 mogen natuurlijk wel iets moeilijkere opdrachten hebben dan groep 5 en 6. Hier is een voorbeeldje ervan:

De oorsprong van Kerstmis
Met Kerstmis (25 december) vieren christenen de geboorte van Jezus en dus zijn verjaardag. Maar dat is lang niet altijd het geval geweest. In de eerste eeuwen van onze jaartelling is het onder christenen nog helemaal niet gebruikelijk om verjaardagen of naamdagen te vieren. Zij beschouwen het vieren van verjaardagen als een heidense gewoonte. Alleen de Romeinen vierden verjaardagen. Op 25 december vierden die het feest van Mithras, de god van de onoverwinnelijke zon. Jezus is ook helemaal niet op 25 december van het eerste jaar van onze jaartelling geboren. Over zijn precieze geboortedatum is men het niet eens, maar volgens sommigen is hij al 2 jaar voor onze jaartelling in oktober geboren. Romeinen die zich tot het christendom bekeren, houden vast aan hun gewoonte om…’

Dit is een (klein) stukje tekst van een verhaal over Kerstmis. Er staan een boel feiten in die de meeste leerlingen niet weten van Kerst. Aan de hand van het (complete) verhaal zijn er 10 tot 12 vragen waarvan je de antwoorden uit de tekst kunt halen. Dit is een mooie gelegenheid om de leerlingen iets over de (traditionele) Kerst de leren.

 

Knutselen en kerstdiner 

De leerlingen van groep 5 t/m 8 maken voor de kerstdagen allemaal een kerststukje. De onderbouw maakt andere knutselwerkjes, omdat kerststukjes nog te moeilijk voor ze zijn. Er wordt uitleg gegeven hoe je een kerststukje moet maken. Er worden ook tips gegeven bij het inrichten, omdat een oase erg kwetsbaar is en de school niet oneindig veel oases heeft. De kinderen mogen gebruik maken van de spulletjes die de leerkrachten aanbieden en mogen zelf bepalen hoe ze hun kerststukje inrichten. Bij het kerstdiner worden alle kerststukjes door de hele klas/school gezet en worden de kaarsjes aangestoken. Alle kinderen komen op hun allermooist op school en er wordt heerlijk met z’n allen gegeten. Na het eten is er nog tijd vrij voor jongens en meisjes die iets leuks hebben voorbereid. Een gedicht of een mooi verhaal. Het mag ook iets apart zijn, zoals een te gekke goocheltruc of een dans op muziek. Aan het eind de avond mogen de leerlingen hun eigen kerststukje weer mee naar huis nemen

 

Aanpak
Kerst is op twee manieren te vieren, je kunt het per klas doen, maar ook voor de hele school.

-         Groep 1: De leerkracht kan met behulp van hangende kerstballen in een kerstboom de leerlingen alvast een beetje leren rekenen. Ook zijn tekeningen erg leuk om in te kleuren.
Daarnaast kunnen leerlingen een eenvoudige kerstboom maken. Hiervoor zijn wel 3 vouwblaadjes van verschillende grootte nodig.

 

-         Groep 2: De leerkracht leest een kerstverhaal voor van Biba: Kerstmis (https://www.speelzolder.com/kerst/) Daarnaast zijn er verschillende kleurplaten die de kinderen kunnen tekenen. Daarbij zit ook een tekening waarbij twee plaatjes hetzelfde zijn als de anderen. Wanneer ze de zelfde hebben gevonden mogen ze deze inkleuren.
Er kan met de kinderen al eenvoudig een kerstboompje gemaakt worden, zie onder de tekeningen.

 

 

-         Groep 3: De leerkracht leest een kerstverhaal voor. De leerlingen moeten hierbij aandachtig luisteren. Na het verhaal mogen ze een tekening maken wat bij het verhaal hoort. Ze mogen voor zichzelf het verhaal als het ware tekenen.

De leerlingen krijgen nu al iets moeilijkere kleurplaten als in groep 2. Daarnaast kunnen ze ook nog verschillen zoeken tussen twee tekeningen.

 

De leerlingen uit groep 3 vinden het vaak leuk om hun eigen kerstboom te versieren. Daarom knippen ze zelf hun kerstboom uit en versieren ze deze met verschillende figuurtjes en stofjes. Ze kunnen ook de kerstboom versieren met glitters.

 

 

 

 

 

-         Groep 4:De leerlingen krijgen een kleurplaat waarbij ze goed moeten opletten wat ze kleuren. Zo moeten ze bepaalde figuren een kleurtje geven. Daarnaast krijgen ze nog een tekening wat een beetje met rekenen te maken heeft. Ze moeten bij de 1 beginnen en dan door kunnen tellen tot de 86. Dan zien ze er pas een echt figuur in. Ook is er een kleurplaat die ze eerst moeten inkleuren, dan als een puzzel uit moeten knippen en vervolgens deze in elkaar moeten zetten.

 

Als knutselwerkje wordt er een sneeuwklokje gemaakt. De leerlingen kunnen met behulp van een plasticbekertje, een touwtje en twee kralen een sneeuwklokje maken. Deze kunnen ze versieren met gekleurd papier en figuurtjes.

—————

Terug