Sinterklaas in groep 1&2

09-11-2009 15:04

In groep 2 zitten in totaal 29 leerlingen. Juf Mieke en Juf Mirjam besteden veel aandacht aan het openen van de dag door middel van een kringgesprek. Juf Mirjam heeft een andere achtergrond dan haar andere collega’s en wil graag wat meer aan de andere culturen doen. Ze vindt dat er meer aandacht aan besteedt moet worden. Dit is onlangs met de directeur besproken.

Kleuters die vier jaar worden komen in groep 1. Dat zijn er nu 25. Deze groep wordt begeleid door juf Corrie. Zij heeft net als Rita veel ervaring. Al jaren is zij het gezicht van groep 1. Zij heeft een schijnbaar vanzelfsprekend overwicht en het is een lust om te zien hoe snel kleuters hun eigen weg vinden in de klas. Juf Corrie probeert al vanaf het begin via muziek en drama de taalontwikkeling van de allerjongsten te stimuleren. Zij heeft ook veel gevoel voor muziek. 

Wat doe je zodra Sinterklaas in het land is?
Sinterklaas komt op zaterdag 14 november alweer in Nederland! Voorafgaand aan dit moet er natuurlijk al het een en ander besproken worden in de klas. Daarom wordt er een week van te voren met de leerlingen uit groep 2 gesproken over Sinterklaas. De leerlingen krijgen alvast een beetje informatie. Ook wordt op school alvast een gezellig sfeer gecreëerd wat met Sinterklaas te maken heeft. 

Wat kun je in de klas doen?
In de klas kan een kringgesprek worden gehouden met als hoofdonderwerp Sinterklaas. De kinderen mogen vertellen over hun ervaringen met Sinterklaas. Hierbij wordt iedereen betrokken en zullen de leerlingen zich samen één groep voelen.
Er zal de komende weken veel geknutseld worden omdat de leerlingen uit groep 2 nog niet echt kunnen lezen en schrijven. Hierdoor krijgen ze kleine opdrachtjes wat natuurlijk met Sinterklaas te maken heeft. Zo kunnen ze bijvoorbeeld voor een rekenopdracht met pepernoten oefenen. Ook worden er Sinterklaas liedjes gezongen in de klas, dit is alvast ter voorbereiding wanneer de Sint op school komt.

Hoe introduceer je Sinterklaas?
Je kan het onderwerp in de klas introduceren door een verhaal te vertellen over de Sint wie hij nu werkelijks.
In een kringgesprek wordt Sinterklaas uitvoerig behandeld. Er worden verschillende vragen aan de leerlingen gesteld zoals:
-         Wat betekend Sinterklaas voor jullie?
-         Weten jullie wie hij is en waar hij vandaan komt?
-         Vieren jullie thuis Sinterklaas?
-         Waar denken jullie aan bij het woord Sinterklaas? 

De leerkracht kan het onderwerp ook introduceren door middel van een klein verhaaltje voor te lezen over de Sint en zijn Pieten.

Knutsels
Voorbeelden van knutsels voor groep 2 zijn:
-         De piet op handen en voeten
-         Een sint vouwen
-         Werkmijter van Sinterklaas
-         Sint/piet afbeeldingen uitprikken
-         Maskers maken

De knutsels hoeven niet in één les af, maar kan worden verdeeld over meerdere lessen. Het beste is om het op een vaste dag in de week te doen. Dit is voor de kinderen ook fijn. Zo kunnen ze er naar toe leven.

Taal en rekenen
De taallessen worden een beetje aangepast aan het thema Sinterklaas. De leerlingen krijgen een aantal rijen met afbeeldingen waarbij ze de goede beginletter bij het plaatje moeten zoeken. De leerlingen krijgen alvast gemakkelijke rekenopgaven zodat ze alvast een beetje kunnen oefenen. Zo moeten ze op papier het aantal pepernoten in de zak tellen en de het cijfersymbool bij het goede aantal pepernoten plakken.
De benodigdheden hierbij zijn:
-         Pen
-         Kleurpotloden
-         Gum
-         Schaar
-         Lijm

4 December

Op deze dag komt de Sint op school. Het is de dag voor pakjesavond. Eerst wachten we met z’n allen buiten op de Sint. En verwelkomen we hem met een lied. Op deze dag hoeven de kinderen niet serieus met school bezig te zijn en wordt als een leuke feestdag gevierd.  

’s Ochtends:
08:30 tot 09:00 – binnenkomst kinderen, nog even wachten totdat de Sint komt. Eerst de klas netjes maken en nog even oefenen met het lied.
09:00 tot 10:00 – aankomst Sinterklaas, buiten op het schoolplein. Kinderen moeten worden verzameld en met z’n allen gaan ze naar buiten, Sinterklaas opwachten. Na de aankomst gaan alle groepen verzamelen in de aula, waar Sinterklaas binnen wordt gezongen met Sinterklaasliedjes. Kinderen die wat hebben ingestudeerd mogen dit nu laten zien. Een paar kinderen komen op schoot, uit elke klas sowieso 2 kinderen.
10:00 tot 10:30 – De Sint komt langs in de klas samen met zijn strooipieten.
10:30 tot 10:45 – Pauze
10:45 tot 12:00 – Nabespreken over de Sint zijn komst. En of de kinderen zelf op 5 december nog wat gaan doen. Verder leuke spelletjes doen en lekkere dingen eten zoals pepernoten, marsepein en schuimpjes. Om 12 uur zijn de kinderen uit.
’s Middags:
13:00 tot 15:00 – Spelletjesmiddag. Kinderen mogen hier zelf weten wat ze gaan doen. 

Bijlagen

 

Knutsels
Een Sint vouwen
Benodigdheden:
-         Schaar
-         Lijm
-         Watten
-         Gekleurd papier
-         Goud glimmend papier 

De kinderen mogen zelf weten welke kleuren ze gebruiken en hoe ze de ogen maken.

Werkmijter Sinterklaas
Benodigdheden:
-         Sjabloon
-         Nietmachine
-         Lijm
-         Rood karton
-         Goud glimmend papier
-         Schaar 

De kinderen maken in plaats van een mijter, nu een werkmijter van de Sint. Ze mogen zelf de werkmijter versieren met goudpapier.

Piet op handen en voeten
Benodigdheden:
-         Verf
-         Kwast
-         Karton
-         Schaar
-         Lijm

De leerlingen gaan een lenige piet maken. Ze tekenen eerst op een lang rechthoekig stuk karton van ongeveer 10 bij 30 cm een H-vorm. Het bovenste gedeelte van de H wordt weg geknipt. Het onderste gedeelte wordt in drie delen in geknipt. Hierbij wordt de middelste strook opgerold tot het hoofd van de piet. De piet kan nog worden afgemaakt door middel van handen en voeten.

Sint- en pietafbeeldingen uitprikken
Benodigdheden:
-         Prikpen /prikblok
-         Kleurpotloden
-         Stiften
-         Wasco
-         Waterverf
-         Minimaal 4 verschillende afbeeldingen

Maskers maken
Benodigdheden:
-         Minimaal 4 verschillende maskers
-         Schaar
-         Kleurpotloden
-         Stiften
-         Wasco
-         Waterverf
-         Elastiek

  

Kleurenspel
voor 2-6 personen.
Je kunt uit een ander spel een kleurendobbelsteen pakken of je kan zelf een kleurendobbelsteen maken door middel van de bouwplaat van dit spel.

Benodigdheden:
-         6 spel kaarten
-         Fiches 

Elke leerling die mee speelt krijgt een kaart en 6 fiches, in alle kleuren van de pakjes. Als je aan de beurt bent gooi je met de dobbelsteen. De kleur die je gooit leg je op het pakje, wie het eerst alle pakjes bedekt heeft, heeft gewonnen.

 

Verhaaltje Sint en zijn Pieten

Sinterklaas komt niet uit Spanje zoals veel mensen denken maar uit Turkije. Zijn echte naam is eigenlijk Sint Nicolaas. Hij was een bisschop van de Grieks-katholieke kerk. Hij is in het jaar 270 geboren en dus nu al 1739 jaar oud! Uit Spanje kwam veel lekkernij, hierdoor werd er gedacht dat hij uit Spanje kwam. Vroeger vond men dat belangrijke mensen op een wit paard of een schimmel moesten rijden en daarom heeft Sint Nicolaas zelf zijn Amerigo.

Omdat niemand Sinterklaas mag zien wanneer hij de cadeautjes rond brengt doet hij zit in de donkere nacht samen met zijn pieten. De piet gebruikt zijn roe om de schoorsteen schoon te vegen zodat de cadeautjes niet vies worden. Om de cadeautjes te vervoeren gebruikt de piet De zak. Ieder kind zet zijn eigen schoen zodat de piet niemand vergeet. Door al die jaren dat de piet de schoorsteen heeft schoongeveegd is hij zwart van het roet geworden. Niemand weet nog hoe de piet er vroeg uit zag. Misschien was hij wel geel of zelfs wit?

De kleurplaten



Rekenopdrachten

 Taalopdrachten

 

Liedjes/ schoen zetten 

De leerlingen uit groep 2 vinden het natuurlijk hartstikke leuk om hun schoentje te zetten en er wat leuks in te krijgen. Daarom mogen de kinderen voor het weekend hun schoen zetten. Als ze dan na het weekend weer op school komen zit er wat lekkers in hun schoen of laars. Terwijl ze met z’n allen de schoen zetten zingen ze een liedje in de hoop dat ze nog wat extra’s erbij krijgen. 

Sinterklaas kapoentje
Sinterklaas kapoentje,
gooi wat in mijn schoentje,
gooi wat in mijn laarsje,
dank u, Sinterklaasje. 

Daarnaast gaan we ook nog oefenen in de klas met het zingen van het lied wanneer de Sint op school komt. Op een vaste middag oefenen we het laatste half uur het lied. 

Sinterklaasje kom maar binnen
Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht,
want we zitten allemaal even recht.
Misschien heeft u wel even tijd,
voordat u weer naar Spanje rijdt.
Kom dan maar even bij ons aan
en laat uw paardje maar buiten staan.
En we zingen en we springen en we zijn zo blij,
want er zijn geen stoute kinderen bij.
En we zingen en we springen en we zijn zo blij,
want er zijn geen stoute kinderen bij.

                 

—————

Terug