Sinterklaas in groep 4

09-11-2009 14:32

Sinterklaas vieren in Groep 4
Er is in deze klas niet veel wat veranderen kan door de viering van Sinterklaas. De klas is een goede klas alleen de juf kan in het Sinterklaasfeest haar voordeel doen. Alle kinderen geloven nog heilig in Sinterklaas, als de juf het op de volgende juiste manier aanpakt zullen de kinderen haar misschien in een wat minder conservatief daglicht plaatsen.

Wat doe je wanneer Sinterklaas in het land is?
De kinderen zijn vaak al weken zenuwachtig voordat Sinterklaas ook daadwerkelijk zijn verjaardag viert. Dit begint het meeste als Sinterklaas zijn intocht in het land heeft gehad. Je kan vanaf nu lekker inhaken op de gespreksonderwerpen in de klas of aan het einde van de dag afsluiten met een paar bladzijdes uit een Sinterklaasboek. Als het feest van Sinterklaas echt nog een paar dagen verwijderd is begin je ook met wat rekensommetjes of taalopdrachten. Een voorbeeld hiervan vind je in de bijlage. Zo betrek je Sinterklaas wel in de les maar blijft het educatief voor de leerlingen. Een week van te voren is het ook leuk als de kinderen hun schoen mogen zetten in school.

Wat kun je in de klas doen aan Sinterklaas?
In het bovenstaande stuk staan al een paar ideeën wat je vooraf kunt doen aan Sinterklaas. Op de dag zelf kan je gerust een keer het educatieve laten varen. Het is echt feest en Sinterklaas komt ook daadwerkelijk echt in de klas. Voor de rest staat er in de bijlage een sudoku spelletje in Sinterklaasvorm en een aantal kleurplaten. Deze mogen de kinderen op de dag van het Sinterklaasfeest zelf inkleuren.

Hoe laat je zien wie Sinterklaas daadwerkelijk was?
Je kan natuurlijk saai een toetsje gaan geven over saaie stof waar Sinterklaas bijvoorbeeld vandaan komt. Toch lijkt het me leuker als je bijvoorbeeld verteld dat Sinterklaas iemand uit Turkije was en dat de kinderen dan zelf dit op moeten zoeken op de kaart van Europa. Op deze wijze kunnen de leerlingen er toch vrij zelfstandig achter komen wie Sinterklaas precies was en wat hij allemaal gedaan heeft.

Het programma op 5 december:
Nu is de dag echt gekomen, ik heb alle ideeën hierboven al beschreven maar hier komt het algemene programma (Irene).
08:30 tot 09:00 – binnenkomst kinderen + surprise neerleggen
09:00 tot 10:00 – aankomst Sinterklaas, buiten op het schoolplein. Kinderen moeten worden verzameld en met zijn allen gaan ze naar buiten, Sinterklaas opwachten. Na de aankomst gaan ze verzamelen in de aula, waar Sinterklaas binnen wordt gezongen met Sinterklaasliedjes. Kinderen die wat hebben ingestudeerd mogen dit nu laten zien. Een paar kinderen komen op schoot (kan ook uit lagere klassen).
10:00 tot 10:30 – Begin met surprises uitpakken.
10:30 tot 10:45 – Pauze
10:45 tot 12:00 – Surprises uitpakken in de klas + Sinterklaas in de klas. Dit duurt hooguit een kwartiertje. Om 12 uur zijn de kinderen uit.
’s Middags:
13:00 tot 15:00 – Spelletjesmiddag. Kinderen mogen hier zelf weten wat ze gaan doen.

 

 




—————

Terug